Marts 2008 - Om Golfregler - Ændringer 2008.

Forside » Golf » Golfregler » Artikler » Tange, marts 2008

Om Golfregler. Ændringer 2008.

Marts 2008

Golfreglerne bliver revideret hvert 4. år, og nu er det tid igen. 2008 er begyndelsen på en ny 4 års periode. Der er ikke helt så mange væsentlige ændringer denne gang som i 2004, men der er ændret en del detaljer. I denne artikel vil jeg beskrive de væsentligste ændringer, og springe over detaljerne. Mange detaljer er ellers sjove nok for regelinteresserede, men omhandler ting der stort set aldrig sker på en almindelig runde.
Og så har vi i regeludvalget benyttet lejligheden til at revidere de Lokale Regler for Tange Sø Golfklub også, så de er blevet lidt enklere. Seneste revision af vores Lokale Regler var tilfældigvis også i 2004, ligesom for Regelbogen.

Identificering af bold.
Når man leder og finder en bold i rough, og man ikke kan se om det er ens egen, så må man jo identificere den. Giv markøren (eller modstanderen hvis det er hulspil) mulighed for at kigge med, hvis han/hun vil det, og så kan spilleren (ikke markøren) markere, løfte, identificere og, hvis det er den rigtige bold, genplacere bolden og spille videre. Så undgår man at spille forkert bold.
Indtil årsskiftet var det ikke tilladt at løfte bolden for at identificere den, hvis bolden lå i en hazard (bunker eller vandhazard), og til gengæld var der ingen straf for at slå forkert bold i en hazard.
Den vigtigste ændring i Golfreglerne 2008 er nok, at det nu er tilladt at identificere i en hazard på samme måde som andre steder på banen. Til gengæld er der så også straf for at slå forkert bold i en hazard, ligesom andre steder på banen. En klar forenkling af Reglerne, og det er Regel 12-2 og 15-3 det drejer sig om.

Flagstangen.
Vi har lært at hvis man fjerner flagstangen og har lagt den på green, så må man ikke flytte den, hvis det ser ud som om en bold er på vej til at ramme den efter et putt (efter et slag). Det må man godt nu. En af de helt fine ændringer i 2008. Den kan vi lide! Det er sikkert sket mange gange, for spilleren får jo straf for at ramme flaget efter et putt, så instinktivt vil man gerne fjerne det for at hjælpe. Det måtte man ikke før, det må man nu.
Det er en ændring af Regel 24-1 (selvom man skulle tro det var Regel 17).

Rive efter sig i en hazard.
Vi har også lært at man må (eller "bør", grænsende til "skal") rive efter sig i bunker efter man har slået et slag i bunkeren. Det måtte man også selvom bolden ikke var kommet ud endnu. Dog fik man straf hvis man heller ikke kom ud i næste slag, og bolden trillede tilbage det sted man lige havde revet. Den straf er fjernet. Nu må man, efter et slag, rive efter sig stort set uden begrænsning. Dog må man ikke forbedre boldens leje eller spillelinien i forhold til hvordan bolden ligger nu, men det giver nærmest sig selv, og vil stort set aldrig være noget problem.
De der laver Reglerne, R&A og USGA, vil gerne have vi river efter os i bunker, og nu har de gjort det lettere, ved at fjerne et af de forbehold der kunne give straf.
Denne ændring ligger i undtagelse 2 til Regel 13-4.

Diverse ændringer.
Hvis man rammer sig selv, sin caddie eller sit udstyr, fik man tidligere 2 straffeslag i slagspil og tab af hul i hulspil. Nu er det kun 1 straffeslag, både i slagspil og hulspil. Regel 19-2.
Hvis man medbringer en ulovlig kølle blev man tidligere diskvalificeret uden videre. Nu slipper man med straffeslag eller tab af hul(ler) hvis køllen blot medbringes, men ikke bruges. Se straffeudmåling efter Regel 4-2.

Drivere.
Den opmærksomme læser har nu opdaget, at en del straffe er blevet reduceret eller helt faldet bort. Men der er også noget der er strammet op. For en del år siden blev der vedtaget regler omkring drivere, vedr. skaftets længde (maks. 48 tommer), køllehovedets størrelse (maks. 460 ccm) og noget med trampolineffekt. Men os almindelige golfere fik god tid til at afvikle evt. ulovlige køller, nemlig indtil 2008. Men 2008 er nu, så måske er der nogle stykker blandt læserne der har en ulovlig driver. Den må man så ikke bruge længere.
Gå til "www.randa.org" og klik på "Rules" og "Equipment" og "Driving Clubs". Så kan man se lister både med lovlige og ulovlige køller. Hvis man ikke kan finde sin driver, så er den måske lovlig, måske ikke, men skaftets længde og volumen af hovedet kan man jo nemt måle selv.
Måling af volumen: Stil en skål vand på en vægt. Nulstil vægten. Hold køllehovedet under vandet uden at røre skålen, og aflæs volumen på vægten. Det er lige meget hvad skålen vejer eller hvor meget vand der er i.

De Lokale Regler.
Vi har fjernet to Lokale Regler. Den ene er den med at slå slaget om hvis man rammer elledninger. Reglen er god nok, vi har bare ikke brug for den i Tange, for de elledninger der går hen over banen, er ikke ligefrem i vejen for spillelinien.
Den anden vi har fjernet er den med at diverse pæle er ikke-flytbare forhindringer. Den er væk, så nu er de flytbare (Regel 24-1) hvis de kan flyttes, og ikke-flytbare (Regel 24-2) hvis de ikke kan flyttes. Man kan nu tage lempelse lige efter bogen.
Når vi nu må flytte pæle der er i vejen, så er der en ting der er meget vigtig: Sæt dem på plads igen bagefter! Det er ret vigtigt, at pælene ikke kommer til at "ligge og flyde", for så ændrer man jo på banens markeringer. Og det gør også greenkeepers arbejde mere besværligt. Så den ændring skal vi alle sammen sørge for at administrere ordentligt. Ændringen er en hjælp for spillerne, for man må også gerne flytte pæle der er i vejen selvom bolden ligger i en vandhazard. Før var der ingen lempelse fra sådanne pæle, når bolden lå i en vandhazard, fordi de var defineret til at være ikke-flytbare. Nu kan vi få lempelse ved simpelthen at flytte pælen (og sætte den på plads bagefter).

Husk at intet af dette ændrer på pæle der markere out of bounds. Man må ikke flytte out of bounds pæle der er i vejen, heller ikke de der står mellem hullerne, som f.eks. mellem 12. og 16. hul.

Træflis.
Jeg har tidligere skrevet om træflis. Det var vist i 2003 at der kom et spørgsmål fra Ryan Jensen til en regelaften i Tange, om hvad status var på træflis hvis ikke de Lokale Regler sagde noget om det. Var det forhindringer eller løse naturgenstande? Min personlige holdning var "løse naturgenstande", men jeg vidste også at flere andre kilder mente det var "forhindringer", så svaret var ikke så ligetil.
Det førte til en anbefaling fra DGU om at man medtog en linie i de Lokale Regler, hvor man definerede status på træflis, og at man definerede det til "løse naturgenstande". Denne Lokale Regel har vi også i Tange.
Vi er nogen der har kontakterne i orden, og har mulighed for at gå direkte til kilden; R&A, hvis det er vigtigt nok. Og vi har prikket lidt til dem vedr. det her træflis. Her i 2008 er der så lavet et snildt lille indgreb i Decision 23/14 som gør det klart at træflis er "løse naturgenstande". Sagaen om træflis er dermed endeligt afsluttet.
Et spørgsmål under en regelaften i Tange har således ført til en revision af en Decision. Den slags synes regelnørder som jeg er ret sejt.

Niels Pein

Valid XHTML 1.0 Strict